Jeg har lenge tenkt å skrive om surdeig. Surdeig er det som gir opprinnelig,
hundreprosent naturlig brød. Å bake brød med surdeig går flere tusen år
tilbake i tid. Vi leser om brød som er laget av surdeig i Bibelen også.
Når vi baker brød med surdeig bruker vi naturlige gjærsopper,istedenfor
fabrikkgjær.Det er en møysommelig prosess å lage surdeigen,det er ikke
vanskelig ,men tar flere dager. Når du først har surdeigsgrunden klar,kan du
bake hver dag om du vil!
Jeg har laget en deig med hvete og en med rug. Ta ca halvt om halvt
med vann og mel (noen liker en litt fastere deig ,andre en løsere).
For å sette i gang gjæringen raskere kan en tilsette litt honning.
Visp dette sammen i en glassbeholder,norgesglass eller syltetøyglass.
Pass på å ha stort nok glass,deigen vokset!
Dekk det til med lokk eller plastfolie,og la det stå i romtemperatur
i 2 døgn. Der skal deigen bokstavelig talt stå å leve sitt eget liv!
Det begynner å boble i glassene etter et døgnstid,la det bare stå i fred.
Når de 2 døgnene er over tilsetter du vann og mel igjen,visp til den blir
glatt. Dekk til og la det stå på kjøkkenbenken 1 døgn til.
Nå har det gått 3 døgn. Visp inn like deler med vann og mel igjen,
og la det stå til dagen etter. Den er nå klar til å brukes! Endelig!!
Fra nå av oppevares deigen i kjøleskap,men du må "mate" den
med vann og mel av og til. Den må taes ut av kjøleskapet kvelden
før du skal bruke den.
Brød bakt med surdeig får en knudret og tett,men likevel luftig
konsistens,med store hull inni og sprø herlig skorpe som holder
brødet fuktig.
Surdeig har som sagt lange tradisjoner,den går i arv fra generasjon
til generasjon i enkelte land. Den kan kjøpes på enkelte bakeri som en "take away".
Har du først laget en surdeig,kan du ha den forever om du "pleier" den rett.
SETT I GANG NÅ! ;-) |
Jeg var så heldig å få smake dette fantastiske gode brødet. Du er en ener på å dele med dine venner. Tusen takk!
SvarSlettTone
De brødene så virkelig fristende ut!
SvarSlettNå er det utrolig lenge siden sist jeg brukte surdeig, må kanskje prøve litt igjen.
Ha ei riktig fin helg :-)
Ta med deg et sånn til meg når du kommer på Oslo tur da:) Har ikke tid til å bake det selv tror jeg:)
SvarSlett